lørdag den 17. november 2018

Langfredag


De to mus vågner. Solen rammer dem gennem glasset. Det bliver varmt. Hurtigt smutter de ned, hvor bordene står. Menneskene er gået. Men der er gode rester på gulvet efter maden i går. Nysgerrig glæder sig til, at der igen skal gøres klar til fællesspisning. Men sådan bliver det ikke i dag. Kloge hørte det i aftes. Nogle ville mødes ved en af kirkerne her til morgen.
Udenfor kan de se, at flaget ikke er kommet helt op. Den plejer ellers at være hejst helt op både ved kirker og i byen. Men da musene kommer rundt i byen, ser de også kun flagene halvt oppe.
”Hvorfor?” spørger Nysgerrig. Kloge må da vide det. Den er jo så klog efter at den faldt i vandet. Men Kloge ved kun, at et flag halvt oppe betyder, at nogen er død. Det er en mærkelig dag. Der er stille. Der er også tunge skyer. De to mus bliver helt triste. De må se at finde nogle mennesker.

De løber langs med jernbanen. De kommer tilbage til åen. Længere ude kommer der bakker på begge sider. De sætter sig og får lidt friskt vand. Kloge og Nysgerrig bliver enige om at fortsætte ud gennem dalen. De kan begge huske turen op til møllen i vinters.
Inden længe hører de en klokke ringe. På gaden ser de endelig nogle mennesker. Dem følger de ind i endnu en kirke. Nysgerrigs næse kan ikke lugte mad. Det skal alligevel undersøges.
I kirken er der dog hverken mad, lys eller fest. Det er som om en er død. Men kisten mangler. Kloge ved, at sådan bør det være, når folk siger farvel til en af deres kære.
De to mus gemmer sig og venter. Nu taler præsten. Det handler om smerte og død. Men også om noget godt, der venter. De to mus har ikke lyst til at høre mere. De smutter ud. Hvor trist. Nu er det også begyndt at regne.

De løber op gennem skoven bagved. Inden længe kan de høre dyr. Endelig et sted med liv. Ved hønsene er der mad. De to mus finder tørvejr i et lille hus. Der har en høne sin rede. Tre æg har den lagt. Nysgerrig snuser. ”De måtte godt have været af chokolade,” siger den. Nysgerrig kan huske dem, børnene ledte efter i parken. De her er dog rigtige. ”De spiser dem i morgen som skidenæg,” siger Kloge pludselig. Det synes Nysgerrig ikke lyder særligt interessant.
For Kloge bliver æggene dog mere interessante. Den ved, de bruges til at fejre påske med. Der kan komme liv ud af de ellers hårde skaller, der kan ligne en gravhule.
Nu kommer hønen. De må skynde sig væk, så Kloge får ikke tænkt videre. Høns kan nemlig hakket. Så er fårene nok bedre at gemme sig hos. Hos dem finder de et godt sted hos et lille lam. De kravler ind i halmen, den ligger på. Det er dejligt varmt for kolde og våde mus.

En fredag så lang gør musene lidt trist.
Med flaget på halv og et lys uden gnist.
På gården en høne har lagt et par æg,
og lammet er uldent, som havde det skæg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar